sunnuntai 4. marraskuuta 2007

Arvonimet

Suomalaiset tykkäävät suunnattomasti arvonimistä. Meillä ei ole sivistyksemme kivijalkana kuningashuonetta, joten joudumme tyytymään typeriin tasavaltalaisiin titteleihin. Itsenäisyyspäivä lähestyy ja arvonimiä jaetaan taas kaiken maailman säätäjille. Seuraavassa muutama esitys uusiksi arvonimen saajiksi.

Vuorineuvos on arvonimi, jonka saa suomalaisessa yrityselämässä jos on saanut yritykselleen kartellisakot Euroopassa, kuten Antti Herlin tai miljardien alaskirjaukset Yhdysvalloissa, kuten Jukka Härmälä. Vuorineuvos tulee alunperin kaivosteollisuudesta ja olisikin aivan luonnollista että arvonimen saisi Sampon pääjohtaja Björn Wahlroos. Samoin kuin kaivostuotteet myös Wahlroos on aika syvältä.

Valtioneuvos vastaa politiikassa vuorineuvosta. Harri Holkeri on valtioneuvos, koska edisti rauhaa Pohjois-Irlannissa. Ehdotan valtioneuvoksen arvonimeä vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäelle, joka on edistänyt Blakanin alueen rauhaa Suomi-Serbia jalkapallo-ottelussa.

Ministerin arvonimi on arvostetuin arvonimi koko Suomessa. Aatos Erkko on saanut sen pitkästä uurastuksestaan päätoimittajana ja mediakonsernin suuromistajana. Christoffer Taxell sai ministerin arvonimen kunniakkaasta poliittisesta urastaan ja sittemmin toiminnastaan suuryritysten johdossa. Ministerin arvonimeen siis vaaditaan monipuolista osaamista. Näin ollen arvonimi tulee myöntää tänä vuonna Absolute lehden perustajalle ja melkein Helsingin kaupunginvaltuutetulle Jussi Ahteelle.

-Juntta Gran-

Ei kommentteja: