keskiviikko 7. marraskuuta 2007

Yksikätinen rosvo

Suomalainen media sai taas yksikätiseltä rosvolta jättipotin. Jättipotti tulee aina väistämättä, kun koneeseen tunkee kolikoita aikansa. Tällä kertaa uhreja oli kahdeksan, luultavasti pian yhdeksän, riippuen selviääkö surmaaja saamistaan vammoista. Jokelan koulun tämänpäiväiset tapahtumat olivat seuraus suomalaisen yhteiskunnan amerikkalaistumisesta.

Pilleri poskeen ja taas hymyilyttää. Suomalainen, kuten Amerikkalainenkin nuori kokee kovaa painostusta niin yhteiskunnan, kuin omien yhteisöidensäkin puolelta. Mielialalääkityksen ovat läpikäyneet täälläkin yhä useammat nuoret. Joka neljäs suomalainen syö niitä ja suurin osa käyttäjistä on alle 30-vuotiaita.

Yhteiskunta kasvattaa nuoria olemaan julkkiksia ja median tosi-TV-ohjelmat näyttävät kuinka "taviksetkin" niin helposti toteuttavat amerikkalaista unelmaa. Samaan aikaan säädetään uusia lakeja ja kieltoja, viedään vapaus erilaisin tavoin ja valvontaa lisätään. Kuinka näin siis voi vielä käydä? Seuraavaksi voin kai odottaa konservatiivi-vanhuksilta uusia valvontakeinoja ja rajoituksia. Youtubet ja internetit kielletään, kotiintuloajoista ja ulkonaliikkumiskiellosta käydään valtiotasollakin kovaa keskustelua.

Lääkefirmat painavat pillereitä pian neljässä vuorossa, jotta kiireisten vanhempien lapset saadaan vaivattomasti kuntoon. Kenellekään ei tule mieleen aika ajoin kysyä vierustoveriltaan, kollegaltaan tai lapseltaan, kuinka hänellä menee? Lääkefirmojen ratkaisu on niin helppo, ettei ajatella, että yhteinen ruokailuhetki edes kerran päivässä, säästäisi nekin rahat. En usko, että evoluutio muuttaa 10-20 vuodessa nuoria niin, että heistä on valtaosa masentuneita ja tarvitsee välttämättä psykiatrista hoitoa ja lääkitystä.

Valtiovaltaa ei edes kiinnostanut puuttua koko asiaan. Valtion molemmat ylimmät johtajat pahoittelivat tapahtumaa uhrien omaisille ja maksimissaan käynnistivät pian käytävän typerän ja turhan keskustelun syistä ja seurauksista. En luota siihen, että oikeita johtopäätöksiä tehdään tälläkään kertaa, ei niitä tehty Amerikassakaan. Koulujen oville tuotiin vain metallinpaljastimet ja aseistetut vartijat. Media paheksui tapahtumaa upeasti, nostivat syyttävän sormen blogeja ja youtubeja vastaan. Näistä medioista videot ja kirjoitukset poistettiin välittömästi, kun asiaan ehdittiin reagoida. Liian myöhään, sillä Ylen kanavilla ja muissa medioissa kyseisen sankarin tuotoksia näytetään tauotta.

Surmaajan viestiä viedään väkisin ihmisten tietoisuuteen, kunhan katsojia ja lukijoita vain riittää. Toisaalta, olisihan se tekopyhää medialta olla toimimatta juuri niin, saattaa nimittäin joku muukin saada ideoita päähänsä ja tuottaa useita työtunteja näille nuorille journalismin neroille. Yksikätiseen rosvoon on tungettu taas kolikko poikineen.

-Teemu Sikari

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mutta on Jokelassa jotain Amerikkaa ja kaikki sitä diggaa.