torstai 15. marraskuuta 2007

Suomen Turku

Suomen Turku nimitetään tänään virallisesti vuoden 2011 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Turussa on hyvä kulttuuria harrastaa, on Turun linnaa ja tuomiokirkkoa. Vuonna 2006 silloinen kulttuuriministeri Tanja Saarela päätti, että Turku olisi ehdokkaista paras. Muita olivatkin Tampere, Oulu, Jyväskylä, Lahti ja Mänttä. Käytännössä vuoden 2006 päätös Suomen ehdokkaasta sinetöi kulttuuripääkaupungin, vaikka Euroopan neuvosto siitä byrokraattisesti päättää.

Entäs Suomen vaihtoehdot? Tampere olisi muuten hyvä, mutta heidän kulttuurinsa rajoittuu mustamakkaraan ja vallan hilpeään tapaan puhua. Ouluakin olisi voitu muuten harkita, mutta kulttuuri on ikävä kyllä muutakin kuin kierros Potnapekalla ympäri "kaupunkia". Jyväskylän pudotti pelistä liian vahva humanistinen ja työväenhenkinen kulttuuriperintö, hampunkatkuinen jopa. Lahdesta taas tulee keskiverto Keijolle mieleen Nykänen, siitä tulee mieleen Mervi, se taas johtaa Tapolaan ja se siitä. Mänttä, ihan oikeasti, mitä vittua?

Tämän tunnustuksen ansiosta voidaankin hienosti muistella, kuinka kristinusko tuli Suomeen Turun läheltä. Voidaan muistella Turun tärkeyttä niin hansa-kaupunkina, kuin entisenä pääkaupunkinakin. Henkilökohtaisesti olen kuitenkin sitä mieltä, että Nousiaisten kunnalle kuuluu kaikki tunnustus ja arvostus, mitä Turku nyt nauttii. Sinne se piispa Henrikin ruumis haudattiin ja kirkko rakennettiin, siellä se sarkofagi vieläkin lepää. Turun varastaessa piispanistuimen Nousiaisten väeltä, se sai silloisena aikana kansallisen yhteisön arvostuksen ja kauppayhteydet aukesivat.

Turku aloittaa kulttuuripääkaupungiksi nimittämisen juhlinnan 20.11.2007 klo 18:00 teatterisillalla, Turku palaa-juhlat. Aion olla yleisön joukossa huutamassa kitarisani rikki:"Toivottavasti". Turussa on pelkkää maantieteellistä kulttuuriperintöä, typerä mongertava murre, sisäsiittoinen väestö ja kaikenlaista kehitystä jarruttava kaupungin hallitus. Rautatie- ja linja-autoasema näyttävät funkkis-tyylistään huolimatta Kekkosen vittumaiselta kostolta. Tuo nyt sitten vieraita sinne.

Nousiaisten lakkautettu rautatieasema on idyllinen paikka, linja-autoasemaa siellä ei ole, mutta sinne pääsee helposti kasitietä pitkin. Siellä on ihan omanlaisensa meininki, ketä siitäkin päättää, että kulttuuripääkaupungin on oltava kaupunki? Miksi Tampere edes oli ehdolla, kun sitä ei EU luokittele edes kaupungiksi hajanaisuuden vuoksi. Perustan oman hankkeeni. Nousiainen 2011 Euroopan kulttuuripääkunta. Tue hanketta kommentoimalla tätä tekstiä ja pommittamalla meppejä.

-Teemu Sikari

Ei kommentteja: