keskiviikko 14. marraskuuta 2007

Puola - Euroopan Forssa

Puola on hieno maa. Sieltä ei kunnianhimoa ja yritteliäisyyttä puutu. Puola on aina muistanut olla uhmakas muita valtioita kohtaan ja on aina valmiina kärhämään, jos joku vain haastaa. Natoon ystävämme Puola liittyi jo 1999, siellä he olisivat omiensa seurassa. Ja paskat.

Nato-maista Puola vetää juuri ja juuri sotilaallisesti vertoja ainoastaan yhdelle ja sekin on piskuinen Slovenia. Virostakin löytyy enemmän mahtia ja munaa, kuin Puolasta. Viro sentään vittuili patsaskiistassakin niin pahasti venäläisille, että itseäkin hirvitti. Kerrataan siis tähän väliin Puolan sotilaallista historiaa, hyvin laveasti tietenkin.

Puolan sota(1600-1629) käytiin Ruotsin ja Puolan välillä. Ruotsi oli tuolloin pienoisessa taantumusvaiheessa valtansa kannalta, mutta aina nyt voi uutta taktiikkaa Puolaan koittaa. Sotaa käytiin lähes kolmekymmentä vuotta ja neljään otteeseen. Lopulta hakkapeliittojen vyöryessä kohti Varsovaa, saivat puolalaiset saksalaisten avulla heitä pidäteltyä. Sovittiin aselepo ja Ruotsi sai Preussin satamien tullitulot, noin kolmannes silloisesta Ruotsin budjetista.

Suuressa Pohjan sodassa(1700-1721) Puolan valtakunnan armeija oli mukana vuosina 1701-1703. Ei tarvitse arvata kahta kertaa, kuinka tälläkin kertaa kävi. August II Väkevä eli Puolan silloinen kuningas, pakeni verilöylymäisen nujerruksen jälkeen Liettuaan ja Kaarle XII valitutti Stanisław Leszczyńskin Puolan kuninkaaksi 1704. Nämä olivat kuitenkin niitä aikoja, jolloin televisiota ei ihan joka kodissa katseltu. Pokemonejakin saivatkin joululahjaksi ainoastaan todella kiltit ja kuninkaiden lapset.

Nykyaikaisempana nöyryytyksenä voimme muistella vaikka Toiseen maailmansotaan johtanutta niin kutsuttua viimeistä niittiä. Saksan rikottua jo lähes kaikkia mahdollisia Versaillesin rauhansopimuksen ehtoja, he rikkoivat vihoviimeistä - hyökkäämistä Puolaan. Britannian ja patonkipelkureiden eli Ranskan annettua turvatakuut Puolalle, oli heidän pakko julistaa sota Saksaa vastaan. Saksalla ei kuitenkaan kauaa nokka tuhissut Puolassa, sillä tämä aluevaltaus oli ohi 27 päivässä. Paljon nopeammin, kuin Jäätteenmäen hallitus, hahaha. Ranskaa ja Britanniaa ei oikeasti kiinnostanut Puolan kohtalo, siksi Ranskan ja Saksan rajoilla käytyä sotaa kutsuttiinkin yleisesti valesodaksi.

Kaikkein tuoreimpana sotilaallisena nöyryytyksenä, pidän kuitenkin eilistä uutista kamppailusta Naton sotilaskomitean johtajuudesta. Vastakkain olivat Italia ja Puola. Yllätys, että vanhanajan pahan akselissa mukana ollut valtio voitti yökastelija-Puolan. Toisaalta, tähän saakka kyseisessä Naton korkeimmassa virassa on ollut kanadalainen. Silti, jos Natoa johtaisi puolalainen, niin veikkaan, että seuraava kylmä sota ei jättäisi ketään kylmäksi. Italialaista pitää sentään jo vähän varoa, sitäpaitsi, he jos ketkä ymmärtävät oliiviöljyn, mafian ja viinien päälle.

-Teemu Sikari

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

No johan löytyi Puolan sotahistorian asiantuntija! Ha, ha ha! Nettiin voi näköjään kirjoittaa kaikenlaista sontaa ilman minkäänlaista kompetenssia. Unohdit poitsu vielä lisätä (vai iskikö kenties dementia), että silloin kun ruotsalaiset hyökkäsivät Puolaan sotapäälliköt olivat ruotsalaisia, mutta rivimiehet suomalaisia. Suomi oli silloin nimittäin Ruotsin vallan alla. Ja oli sen alla kaiken kaikkiaan n. 700 v. Lue poika puolaisista lentäjistä II maailmansodan taisteluissa Englannissa, mikäli yksisilmäinen rasismisi antaa myöten.