maanantai 27. elokuuta 2007

Kännissä olet ääliö

Kaupunkien kaduilla ja internetissä on alkanut voimakas kampanja. Muun muassa bussipysäkeillä on kuvia nuorista aikuisista "noloissa" tilanteissa. Kampanja on kohdistettu yli 18-vuotiaisiin nuoriin. Taustalla on panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry. Eipä siis ihme, että kampanja on epäonnistunut jo alkuunsa. Vaikka ei panimoteollisuus oikein voi epäonnistua, joko tulee hyvä maine yhteiskunnan hyväntekijänä tai sitten kampanja ei vaikuta nuoriin ja panimoteollisuus saa rahaa.

Tuskinpa voidaan noin tärkeän asiakasryhmän "valistuksessa" olla kovin tosissaan, viimeistään Sedun läsnäolo taustajoukoissa herättää epäilykset. Mainokset katujen varsilla ja bussipysäkeillä yrittävät provosoivin kuvin saada ihmisiä kampanjan nettisivuille. Itse siellä käytyäni, löysin erittäin amatöörimäistä propagandaa. Niin ala-arvoista, ettei edes huumoriarvoa ollut.

Sivuilla puututtiin lähinnä humalatilassa suoritettuihin ystävien pahoinpitelyihin, järjettömään tavaroiden tuohoamiseen, känniraiskauksiin ja rattijuoppouteen. Mikäköhän on noissa rikoksissa se oikea suorittava ryhmä nuorten sijaan? Keski-ikäiset hoitavat tappelun, järjetön tavaroiden tuhoaminen menee myös heidän piikkiinsä. Rehellisyyden nimissä tietenkin alaikäisillä on pieni siivu tilastoissa näille. Raiskauksista vastaa Suomessa lähinnä maahanmuuttaja-siipi, ennakkoluulo tai ei, tsekatkaa tilastot. Loppuhuipennuksena vielä tuo rattijuopumus, jälleen kerran keski-ikäinen konkurssin läpikäynyt perusjuntti voittaa niskalenkin aikuisista nuorista.

Miksi vastuu väärinkäytöistä ja rikoksista muuten sysätään aina alkoholin ja nuorien piikkiin? Vanhemmathan eivät esimerkillään ole mihinkään vaikuttaneet. Alkoholi on itseasiassa yhteiskunnalle hyvä ystävä. Kännissä tuskin kykenee saamaan suurempaa vahinkoa aikaan, parempi se niin on, kuin selvinpäin alkaa agressioitaan purkaa. Petri Gerdtkin sen meille näytti, tuskin koskaan oli elämässään ryypännyt. Monta kuoli. Onhan noita rattijuopumuksista aiheutuneita kuolemia ja muuta. Kuljettaja yleensä ansaitsee Darwinin-lakien mukaan kuolla, muut uhrit voidaan laittaa vaikka väestön karsinnan piikkiin. Riittää ruoka paremmin meille muille ja säästyy rahaa noihin Sedumaisiin kampanjoihin.

-Teemu Sikari

Ei kommentteja: