sunnuntai 12. elokuuta 2007

Super-rengit

Jari Sarasvuo toi televisiohaastattelussa jokin aika sitten esille suomalaisen yrittämisen puutteeita. Sarasvuo myönsi suomalaisten olevan hyviä johtajia, mutta huonoja yrittäjiä. Suomalaiset johtajat tunnetaan maailmalla hyvin ja heitä arvostetaan korkeaslle. Yrittäjiä ei juurikaan noteerata Suomen ja lähialueiden ulkopuolella.

Nokia on tunnetuin ja menestynein suomalaisten johtama yritys. Suomalaiskansalliseen tapaan omistus on töpeksitty ulkomaille jo kauan sitten, mutta johtajistossa istuu vahva suomalaisedustus. Vielä vuosituhannen vaihteessa Nokian super-rengit eli johtokunta oli lähes kokonaan härmän jätkää. Yksi super-piikakin huseerasi Nokian verkkopuolella, mutta ryssittyään uransa tärkeimmän sopimuksen Sari tyttö siirtyi johtamaan maakuntaoopperaa Savonlinnaan.

Jorma Ollila väistyi Nokiasta sulaa laiskuuttaan 56-vuotiaana. Mutta hyvä renki tämä maatalon poika oli kansainvälisillekin sijoittajille. Jopa niin hyvä, että Ollila jäi Nokian viimeiseksi pääjohtajaksi.

Jorma ollilan kruununprinssikin on suomalainen, mutta miten käy seuraavalla nimitys kierroksella? Markkinoille lipsahtanut tieto Alexander Stubbin nimittämisestä Veli Sundbäckin seuraajaksi kertoo kovasta luottamuksesta suomalaisiin. On kuitenkin hyvä huomata johtokunnan ja hallituksen vahva kansainvälistyminen Nokiassa.

Suomessa on Nokian johtajien lisäksi pitkä lista muitakin super-renkejä. Stora-Enson eläköitynyt vuorineuvos Jukka Härmälä säilytti hankalissakin omistajatilanteissa ja konflikteissa kaikkien luottamuksen. Härmälä tosin suututti suomalaisen virkamies kunnan näyttämällä heille ovea kaikkien yritysten hallintoelimistä.

Ei kommentteja: