perjantai 10. elokuuta 2007

Tasa-arvo

Yleensä tasa-arvosta puhuttaessa kyseessä ovat väistämättä palkka-asiat. Millä alalla tienaa parhaiten ja kuka saa parempaa palkkaa kuin joku muu. Väitetään, että nainen tienää vähemmän, 80 senttiä miehen eurosta. Tätä totuutta onkin toitotettu jo 90-luvulta asti. Vertauskuvaan eivät naispalkkaerät ole vaikuttaneet. Sosiaalitantat kun tulevat niin paljon jäljessä kehityksessä, että heidän kielikuviensakin päivittäminen kestää yli vuosikymmenen. Ehkä tämäkin osittain selittää valheellista ja populisoitua palkkakuilua.

En usko, että pätevin henkilö voisi tienata vähemmän Suomen työmarkkinoilla. Yleissitovat työ- ja virkaehtosopimukset pitävät ainakin valtaosissa työpaikoista palkat taulukoiden mukaisina. Aion tähän väliin sanoa ääneen tabun, mistä ei Suomessa saa puhua tiettyyn sävyyn. Naiset saavat vähemmän palkkaa omilla aloillaan siksi, etteivät osaa vaatia itsenäisesti kohtuullista palkkaa. Tämän lisäksi heidän urakehityksestään otetaan vähintään vuosi pois yhdenkin raskauden takia. Raskaus ei nimittäin kasvata työkokemusta tai yhtiön tulosta, päinvastoin.

Raskaus on mielestäni hienoa asia, saadaan lisää entistä kyvykkäämpiä veronmaksajia tähän porvarilliseen maahan. Mielestäni lapsista huolehtiminen on kunniallinen ja hieno tehtävä, tätä väheksyvät lähinnä yksinäiset ja hedelmättömät sosiaalitantat. Lapsista huolehtimista verrataan jonkinlaiseen välttämättömään pahaan ja annetaan ymmärtää, että lapsi tappaa täydellisesti naisen elämän. Vitut sanoi Vatanen.

Tasa-arvon nimissä haluan tuoda ilmi, että naiset ovat itse pitäneet kiinni oikeudestaan tai velvollisuudestaan hoitaa lasta. Huoltajuuskiistat ratkaistaan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta aina äidin hyväksi, elatusmaksut siis lankeavat aina miehelle. Otetaanko tämä huomioon tasa-arvopolitiikassa tai vuositulo-vertailuissa?

Isän oikeus lapseen erotilanteessa on olla viikonloppuisukki ja rahalähde. Äiti kerää lapsilisät ja elatusavut, omilleen hän pääsee kyllä. Mies ei voi edes anoa helpotusta lapsilisien maksamiseen, jos hän joutuu viikonlopun laatuajan vuoksi matkaamaan halki Suomen omalla kustannuksellaan. Viikot töissä ja viikonloput lasten kanssa. Miksi ihmeessä lapsi tuntisi itsensä riesaksi? Vaikka lapsi itse ilmaisisi halunsa asua isän luona, ei kiistatilanteessa isä silti ole vahvoilla. Tasa-arvoa? Tuskinpa monikaan kiukkuinen eronnut nainen koskaan suostuu lapsiaan biologiselle isälleen viemään. Tämä olettamus perustuu ihan yhtä hyviin johtopäätöksiin, kuin suurin osa demarien tuottamista tasa-arvotaulukoista, joissa indikoidaan miesten euron suhdetta naisten tuloihin.

Miten sitten perustellaan se, että maanpuolustusvelvollisuus on vain miehillä? Tasa-arvoisessa maailmassa myös nainen tarttuu aseeseen, eikä jää "pitämään kotirintamaa kunnossa". Mitä kunnossapidettävää siellä edes on? Laitetaan muksut valtiolliseen hoitoon, jolloin kotiin jäävien määrä minimoidaan. Kaikki aseisiin, näin ne puolustussodat sodittaisiin vapaassa ja tasa-arvoisessa maassa. Vähän täytyisi kuitenkin sirpaleliivejä modifioida, että isotkin tissit mahtuu. Erikoiskohtelua taas naisille, puhumattakaan pikkuhousu-lisästä päivärahoissa.

Joskus tulee sellainen olo, että tasa-arvoa vaaditaan ihan väärällä puolella. Se, että naiset eivät osaa vaatia kunnollista palkkaa tekemästään työstä ,ei voi olla miesten vika. Tottakai yritysjohtaja maksaa alaisilleen pienimmän mahdollisen mukaan, niin sitä menestytään ja kyetään kustantamaan investoinnit. Sitäpaitsi Suomesta löytyy yli 450 alaa, joilla nainen tienaa paremmin. Suurin osa julkisissa laitoksissa, mies- että naisvaltaisilla aloilla.

-Teemu Sikari

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ensinnäkin, ihan vaan tiedoksi, jos 90-luvulta on toitotettu jo, että naisen euro on 80 senttiä. taitaapa olla pieni asiavirhe kyseessä! sillon kun ei ollut euroja lainkaan!

Kouri-ryhmä kirjoitti...

Pointtina lähinnä se, että tuota "Nainen tienaa vähemmän"-totuutta ollaan jo 90-luvulta asti huudeltu. Iskulause itsessään tuli kyllä 2000-luvun puolelta, indeksikorotuksineen. Kylläpä olit fiksu, kun melkein omasit sisälukutaitoa.

-Sikari