perjantai 24. elokuuta 2007

S-pankki

Aika jännä juttu tuo S-pankki. Järjestely sinänsä vaikuttaa yksinkertaiselta toimenpiteeltä ja luulisi, ettei siitä sen suurempia vaikeuksia koidu. Näin meille asiakasomistajille on ainakin toistuvasti vakuuteltu. Taustalla kuitenkin kytee mitä ihmeellisimpiä pieniä asioita, jotka pahimmillaan tulevat rapauttamaan ainutlaatuisen idean käytännön toteutuksen pitkäksi aikaa.

Ajatelkaapa vaikka S-ryhmän kaupoissa tai toimipisteissä työskenteleviä ihmisiä. He ja heidän työnantajansa noudattavat parhaillaan kaupan alan työehtosopimuksia. Entäs sitten, kun pankkitoiminta alkaa. Suomen lakien mukaan, kuka tahansa ei voi pyörittää pankkitoimintaa ja ihan kuka tahansa ei näitä asioita voi tiskin takaa hoitaa. Tähän saakka S-tiliä on voitu hoitaa kaupan työntekijöiden toimesta, koska se ei ole varsinaista pankkitoimintaa.

S-pankki on kuitenkin selkeästi pankkitoimintaa ja silloin on oltava pankkitoimihenkilö tiskin takana. Tällöin hän kuuluisi STTK:laisten sopimusten piiriin, mikä taas ei varmasti käy järkevälle kauppiaalle. Pelkästään palkat ovat näissä sopimuksissa paljon paremmat, muista eduista puhumattakaan. Pahimmillaan tähän jupakkaan voi sotkeutua niin Palvelualojen ammattiliitto, ammattiliitto Suora, STTK, SAK, Finanssialan keskusliitto, Elinkeinoelämän keskusliitto ja Suomen kaupan liitto. Taistelua voidaan käydä valtakunnallisella ja paikallisella tasolla.

Alustavasti työnantajapuoli ja S-ryhmä ovat sitä mieltä, että ilman muuta työntekijät S-pankin puolella noudattavat kaupan alan työehtosopimusta. Työntekijät vähääkään älyä omaavina, tulevat vaatimaan itselleen STTK:laista sopimusta. Periaatteessa kaikki tämä sekaannus saattaa johtaa siihen, ettei S-pankissa asiointi onnistu lainkaan kassoilla, vaan ns. info-pisteisiin laitetaan tarpeeksi "pätevät" henkilöt. Näin suomalainen ammattiliitto on tuhonnut erittäin hyvän idean ja tulevaisuuden valttikortin neuvotteluissa, ennenkuin mitään muutoksia on käytännön tasolla edes tapahtunut.

Eilen siirsin S-etukorttini erittäin näkyvälle paikalle kukkarossani, ihan vain protestiksi ay-pampuille.

-Teemu Sikari

Ei kommentteja: