maanantai 13. elokuuta 2007

Pääkirjoitus

-Suomikin tarvitsee parlamentin ylähuoneen

Eduskunta juhli näyttävästi 100-vuotista taivaltaan ja osoitti samalla rappionsa syvyyden. Nyt olisikin mainio hetki muuttaa nykytilanteessa toimimatonta parlamentaarista järjestelmää perusteellisesti.

Kouri-ryhmän pitkä seminaarien ja työryhmien sarja päätyi useita näkökulmia punnittuaan ja poliittisia järjestelmiä vertailtuaan ehdotukseen parlamentin ylähuoneen perustamiseksi Suomeenkin. Ehdotus on Suomen oloissa poikkeuksellisen radikaali, mutta kehotamme kansalaisia kuitenkin pohtimaan tätä ajatusta perinpohjaisesti. Viime aikoina poliittinen keskustelu on ryöminyt naurettavan ja säälittävän välimaastossa. Tämäkin kielii suurien muutosten tarpeesta.

Kouri-ryhmä edustaa korruption suhteen erilaisia näkemyksiä, mutta kaikki jäsenet tuomitsevat jyrkästi TELA:n, Sitran ja Suomen Pankin kaltaiset piilokorruptiopesäkkeet. Esa Swanljung, Esko Aho ja Erkki Liikanen olisivat huomattavasti enemmän edukseen parlamentin ylähuoneessa kuin nykyisissä säälityöpaikoissaan.

Edellä mainittujen herrojen lisäksi Kouri-ryhmä ehdottaa parlamentin ylähuoneen jäseniksi ainakin Harri Holkeria, Paavo Lipposta, Jorma Ollilaa, Suvi-Anne Siimestä, Seppo Sarlundia, Riitta Uosukaista, Per-Erik Lundhia, Seppo Junttilaa, Heikki Haavistoa, Osmo Soininvaaraa, Pertti Mäki-Hakolaa ja Aatos Erkkoa. Puheenjohtajaksi ehdotamme Christoffer Taxellia.

Kouri-ryhmä haluaa tarjota kaikille merkittäville valtiomiehille, huippujohtajille ja asiantuntijoille arvokkaan lopun yhteiskunnallisessa elämässä. Tämä voidaan toteuttaa parhaiten perustamalla parlamentin ylähuone Suomeen.

-Kouri-ryhmä

Ei kommentteja: