perjantai 17. elokuuta 2007

Närtåg till Nådendal

Palataanpa ajassa hieman taaksepäin, aina vuoteen 1812. Turku oli juuri menettänyt asemansa pääkaupunkina ja sen lunasti Helsinki toisiksi suurimpana käsityöläiskaupunkina. Teollinen vallankumous ei vielä saavuttaisi Turkua kunnolla 80-vuoteen. 1827 Turku paloi viimeistä kertaa kaupunginlaajuisesti, jolloin viimeisetkin hallinnolliset rippeet siirrettiin Helsinkiin. Turku oli muutenkin menettänyt muutamia vuosia sitten Suomen suurimman kaupungin tittelinsä.

Jäljelle jäivät hyvät yhteydet länsimaailmaan ja erittäin värikäs historia. Muun muassa kristinusko oli rantautunut Turun lähialueilta Suomeen jo 1100-luvulla, tuoden uudenlaista, sivistynyttä kulttuuria kotikonnuillemme. Kuitenkin Helsingin valinta pääkaupungiksi oli helppo. Toisiksi suurin ja lähellä emämaa Venäjää. Turun viimeisellä suurella palolla oli myös osuutta siirron nopeaan käytännön toteutukseen. Minkälainen olisikaan Suomi tänäpäivänä, jos pääkaupungiksemme olisi jäänyt kaikesta huolimatta Turku?

Suhteemme Ruotsiin ja ruotsin kieleen olisivat eittämättä erilaiset, Länsi-Suomi alueena olisi kehittyneempi ja eloisa. Satakuntaa pidettäisiin varteenotettavana maakuntana ja Juhantalo ei koskaan olisi päässyt eduskuntaan. Eduskunta sijaitsisi Samppalinnanmäellä tai Vartiovuorella, upealla paikalla kirkasvetisen Aurajoen tuntumassa. Julkinen liikenne olisi toimivaa ja monipuolista, tietenkin vain Turussa. Raitiovaunua ei koskaan olisi poistettu ja lähijuniakin kulkisi. Korkeintaan helvetin ruma "funkkistyylinen" rautatieasema-rakennus olisi jätetty tekemättä ja tilalla olisi varteenotettavampi vaihtoehto. Baletomaanejakin Turusta löytyisi ainakin yksi, kun toinen kuolisi 2000-luvulla Picassojensa keskelle baari-illan päätteeksi.

Lähiliikenteen toimivuuden nimissä Turussa olisi myös metrotunneleita. Itäpuolella Kaarinalaiset kiroaisivat aluekaappauksia, joita Jan Vapaavuori ja Keijo Ketonen hallituksessa tehtailisivat. Kaarinaankin tulisi metrotunneli, kuten Raisioon juuri oltiin päätöksillä juntattu. Naantalin etelärajalle olikin jo tunneleita pitkin päästy iahn alkuajoista lähtien. Lähijunalla pääsi sitten lähemmäs muumimaailmaa ja muita huvipuistoja. Toisaalta Turussa olisi paljon enemmän eri kansallisuuksia ja Sedullakin olisi paljon enemmän geeliä päässä, siis kusta. Muna pystyssä kuitenkin mietin, mitä Hesburger nykyään voisi olla.

-Teemu Sikari

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ketosen veljekset olisivat Turun-Sanomineen maamme rikkaimpia ja heidän lehtensä vetäisi demarimyönteistä linjaa. Keijo Ketonen olisi lahjoittanut 1000 markkaa Tarja Halosen vaalikampanjaan ja auttaisi Jaana Pelkosta gradun tekemisessä. Turussa asuisi myös yksi ritari - Sir Keijo.

-Juntta Gran-