torstai 18. tammikuuta 2007

USA:n ja Euroopan hyväntekeväisyyttä

Katsoin tänään You Tubesta kaksi nostalgista videoleikettä. Ensiksi sain muistikuvia vuodesta 1985 katsomalla "We are the world" hyväntekeväisyyskappaleen.. Selkeämpiä muistikuvia aiheutti heti perään katsomani "Perfect day" video.
Molemmat kappaleet ovat hyväntekeväisyyssävelmiä. We are the world on amerikkalaisten väsäämä ja Perfect day eurooppalaisten tekele. Kappaleet kuvaavat hämmästyttävän hyvin maanosien ominaispiirteitä. Amerikkalaisten musisointi on itsevarmaa, mukaansatempaavaa ja antaa uskoa huomiseen. Sanoitus on vailla sen suurempia syvällisyyksiä ja sen vuoksi helposti vastaanotettava. Lisäksi tehdään selväksi kuinka saatanan kiitollisia Etiopian penikat saavat olla Bruce Springsteenin, Michael Jacksonin, Willie Nelsonin ja kumppaneiden hoilotuksesta. Kappaleen alussa tulee nimittäin teksti: "From USA To Africa".
Mitäs me eurooppalaiset saimme aikaan reilut 10 vuotta myöhemmin? Tietysti kukaan ei jaksanut säveltää uutta kappaletta, sanoitus oli huumekokeiluja ylistävä ja sisälsi paljon syvällisyyksiä ja tulkinnan vapautta. "You made me feel I was someone else, someone good ". Hieno lause, mutta humanitaariseen työhön kovin vähän innostava.

Ei kommentteja: