perjantai 19. tammikuuta 2007

Rikkaiden perintövero puolustaa paikkaansa

Perintövero on yleisen keskustelun alla tasaisin väliajoin. Yhtäkään veroa ei kukaan rakasta, mutta suomalaiset ymmärtävät poikkeuksellisen hyvin verotuksen merkityksen. Kärjistäen keskituloiset ( n. 30 000€ vuodessa ansaitsevat) ovat verotuksessa ja tulonjaossa huonoimmassa asemassa. Toisaalta hyvätuloisin 5% kansasta maksaa 45% kaikista Suomen tuloveroista.
Perintövero on suomalaisessa yhteiskunnassa perusteltu vero, sillä sosiaalisessa rakenteessa valtio ja kunnat huolehtivat ensisijaisesti peruspalveluista ja perustulosta, mitkä taas katetaan verovaroilla. Monissa muissa kulttuureissa perhe ja suku tarjoavat elämän perusedellytykset, kun omat resurssit eivät riitä.
Suomalainen yhteiskunta voisi kuitenkin vihdoin ottaa erityisasemaan keskituloiset ja vapauttaa alle 200 000 euron perinnöt verotukselta.
Myös perheyritykset jotka säilyvät "perhepiirissä" voisi vapauttaa verotukselta.
Mutta esimerkiksi keinottelulla hankittu jättiomaisuus voisi olla kovankin perintö verotuksen kohteena, samoin kuin ulkoisista tekijöistä johtuneet asuntojen arvon nousut, 200 000 euron rajaa unohtamatta.

Ei kommentteja: