sunnuntai 17. kesäkuuta 2007

Keharikaverit

Sosiaalimenot ovat Suomessa huimaavalla tasolla. Vaikkakin kotimaamme liikkuu hieman alle EU:n keskitason bruttokansantuotteesta. Henkeä kohden laskettuna ostovoimakirjatut sosiaalimenot ovat toisaalta EU-maiden keskitasoa. Selkokielellä: Suomi maksaa 26-27 prosenttia BKT:sta ja rahallisesti 42 miljardia euroa erityisryhmille. Luvut ovat vuodelta 2005, koska tuoreempaa tietoa ei ole jäsennelty ihmisiä varten.

Sosiaalimenojen rahoitus on tarkoituksella tehty erittäin monimutkaiseksi, jottei sitä tavallinen ihminen ymmärtäisi, mistä ne rahat oikeasti tulevat. Vain kolmannes tulee valtion talousarviosta, mutta viidennes tuleekin sosiaali- ja terveysministeriön budjetista, osa työministeriöltä ja sosiaaliturvamaksujen yms. kautta tulee jonkun verran. Nyt kun Sherlockina näitä jäljittelee, niin eiköhän se veroista mene kaikki. 42 miljardia joillekin tekosairaille ruikuttajille ja erityisryhmille, ketkä eivät meille mitään tuota.

Onhan se kiva, kun Erkki-setää pidetään koneelliseti hengissä, jotta voivat sukulaiset kokoontua kahvipöydässä ja kertoa jatkuvasti tarinaa siitä päivästä, kun Vihannes-Erkki puristi dementoituneen vaimonsa kättä. On se Erkki sitten aika taistelija. Näiden täysin yhteiskunnalisesti tuottamattomien tapausten eli vanhusten osuus sosiaalimenoista on kolmannes. Ihan kiva tietää, että vanhainkodeissa ulosteitaan syövät ihmiset vievät BKT:n reippaasta neljänneksestä kolmanneksen. Yli 13 miljardia. Vähän on kallista kakan syömistä.

Muutenkin nämä kaikki sosiaalimenoja aiheuttavat tapaukset saisivat itse maksaa kulunsa, vakuutuksilla tämä onnistuisi kivuttomasti. Näin ei veronmaksajan arkea tarvitsisi pahemmin häiritä. Mitä siitä, että vakuutusyhtiöt omistaisivatkin sairaalat, olisi hoitsuilla ainakin STTK:lainen ammatti-identiteetti ja palkkaus. VVL kunniaan.

Erityisesti minua harmittaa myös kaikenlainen turha hyysääminen. On se kumma, että täytyy parhaat parkkipaikat uhrata täysin mobilisoituneille ihmisille tai muuten ylivilkkaille yksilöille. Kyetessään matkustamaan kauppaan asti, luulisi, että tasa-arvoisessa Suomessa heidänkin pitäisi muiden tapaan etsiä omaa parkkipaikkaansa. Pidempi matka kaupan ovelle tekee varmasti ihan hyvää välillä.

Sekin on häiritsevää, että nämä erityisparkkipaikat ovat muuten tyhjillään, mutta ruuhkaisimpina kaupan aukioloaikoina paikat on täytetty. Pitääkö sinne perkeleen kauppaan tunkea älyttömään tungokseen blokkaamaan meiltä kävelykykyisiltä hedelmätiski? Risteily-rullailijoista puhumattakaan. Tuskin niillä töitäkään on, että voisi käyttää keskiviikon keskipäivän ostoksiin. Paras olisi, että heille olisi omat kaupat ja hoodit. Millaisia mahdollisuuksia näenkään markkinointiteollisuudelle: "Tuunaa sinäkin pyörätuolisi hurjilla liekki-tarroilla", "Päivitä puhe-vibraattorisi upealla Hasselhoff-äänellä, rajoitettu erä".

-Teemu Sikari

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Katainen kohta hoitaa vammaiset ja eläkeläiset hautaan. Ja vähän pahaa pelkään että kun eläke koittaa, valtio velvoittaa minut nauttimaan pienen pillerin. Näin minunkin maksamat eläkemaksut jäävät yhteiskunnan sopiviksi katsomien nautittavaksi. Siis niille jotka kuuluvat johonkin puolueeseen tai ovat olleet hyväveli verkoston jäseniä.