torstai 21. kesäkuuta 2007

Kesämiehen vuorotteluvapaa

Näin työehtosopimusneuvottelujen aikaan on hyvä ottaa esille yksi uhanalainen laji, jonka sopimusehtojen parantamisesta ja etujen ajamisesta ei tunnu kukaan olevan kiinnostunut. Tämä laji on kesämies: kaikki meistä tuntevat ainakin yhden kesämiehen. Hän on kaveriporukassa aina se, joka ei kesällä pääse ilman 4.maailmansotaa vastaavaa taistelua sinkkukavereiden mukaan festareille tai poikien huvireissuille. Silloin harvoin kun kesämies pääsee kyseisen kaltaisiin tapahtumiin, nainen laittaa todennäköisesti hänelle nilkkaan renkaan, jolla hän seuraa alati miehen liikkeitä.

Nykypäivän naiset vaativat miehiltään yhä enemmän: pitää olla hyvätuloinen, komea, älykäs, charmikas, täytyy pystyä keskustelemaan sivistyneesti aiheesta kuin aiheesta ja korjata tarvittaessa hajonnut pakastin ja tietokone. Lisäksi tulee näiden vastapainoksi olla sopivassa määrin renttu, mutta ei liikaa. Sängyssä pitää osata kaikki temput, vaikka entisiä kumppaneita ei saa ollakaan. Vähemmästäkin tulee mies hulluksi, tosin kesämiehen kohdalle on ilmeisesti osunut vähään tyytyvä naishenkilö.

Siksi haluankin Kouri-ryhmän äänivaltaisena jäsenenä esittää vetoomukseni siitä, että kesämiehille on saatava kesämiehen vuorotteluvapaaseen perustuva työehtosopimusjärjestelmä. Sopimuksen soveltamiskohteina ovat 18-30-vuotiaat, seurustelevat tai muuten vakituisessa parisuhteessa elävät nuoret miehet, jotka eivät ole avioliitossa. Sopimuksen pääperiaatteena on, että kesämies saa kesän aikana liikkumavaraa parisuhteen ehdoissa sopimuksessa määritettyjen ehtojen mukaisesti.

Kesäkuussa kesämies saa täyden vapauden liikkumiseen ja itsensä toteuttamiseen, heinäkuussa ¾ vapauden itseilmaisuun ja elokuussa puolet kuusta oikeuden toteuttaa itseään parhaaksi katsomallaan tavalla. Yleiset sopimusehdot kuten soveltamisalue ja suuntaviivaa antavat vapausrajoitukset sovitaan liittotasolla, kun taas paikallisen tason neuvotteluihin jää sopiminen yksittäisen parisuhteen ehdoista kesän aikana.

Näiden reunaehtojen rikkominen voi vakavimmillaan johtaa kesämiestuomioistuimen käsittelyyn, joka esitettyjä asianhaaroja ja todisteita tutkittuaan antaa jyrkän ja oikeudenmukaisen tuomionsa. Lievästä rikkomuksesta sopimusehtoja voidaan kiristää, kun taas vakava tai anteeksiantamaton sopimusrikko voi johtaa sopimuksen purkamiseen välittömästi. Kesämiestuomionistuimen muodostavat tarkoin valittu kollegio, joka sisältää molempien sukupuolten edustajia tasa-arvon takaamiseksi.

Miksi tällainen järjestelmä on siten tarpeellinen? Miehellä on sisäänrakennettu vietti, minkä perusteella hänen on päästävä kesän aikana menemään ja tulemaan vapaammin. Usein liian tiukat parisuhteen ehdot rajoittavat tätä liikkumisvapautta. Lisäksi sopimuksen tarkoituksena on parantaa parisuhteessa viihtymistä, koska ajoittaiset kokeilut oman tontin ulkopuolelle palauttavat mieliin, että oma kumppani on parempi kuin kymmenen muuta ja ruoho ei ole aina vihreämpää aidan takana.

Toisaalta kesällä koettu vapauden tunne auttaa jaksamaan syyspimeällä parisuhdetta paremmin, kun on jotain mitä muistella. Lisäksi moraalisen syyllistämisen määrä vähenee, kun ehdot joiden mukaan mies pääsee liikkumaan ja toteuttamaan itseään, on ennalta sovittu. Naiset saavat toisaalta myös vapauden tehdä omia juttujaan.

Sopimusneuvottelut käydään joka vuosi, jolloin ehtoja voidaan tarvittaessa tarkistaa kesämiehen käyttäytymistä ja liikkumisviettiä vastaaviksi. Varsinainen sopimus tehdään parisuhdetasolla ja sopimus on lainvoimainen, kun molemmat parisuhteen osapuolet ovat allekirjoituksillaan todistaneet hyväksyvänsä esitetyn sopimuksen ehdot. Lisäksi tarvitaan kahden todistajan allekirjoitukset, näiden todistajien tulee olla puolueettomia ja heillä ei saa olla suoranaisesta mielipidettä esitetystä sopimuksesta. Anonyymia nettiaddiktia siteeraten "rakkauselämä estää".

-Iso A-

Ei kommentteja: