lauantai 16. kesäkuuta 2007

Suomalainen korruptio

Suomalainen media jaksaa joka vuosi muistuttaa maamme alhaisesta korruptioasteesta. Suomalainen media ja viranomaiset tuntuvat pitävän korruptiota ihmeen negatiivisenä asiana. Minua paremmin tuntevat tietävät allekirjoittaneen ahkeraksi korruption puolestapuhujaksi. Haluan kuitenkin tehdä jyrkän eron suomalaisen ja kehittyneemmän korruptiomaailman välille. Seuraavassa muutamia esimerkkejä suomalaisesta korruptiosta.

poliittiset valtiosihteerit ovat turhempi joukko kuin käräjäoikeuden tuomarit, mutta palkat ovat kohdallaan. Valtiosihteereiden työnkuvaa ei tiedä kukaan, mutta palkka taitaa napsahtaa joka kuukausi tilille. Valtio on todella surkea työnantaja, mutta poliittiset valtiosihteerit huonontavat työnantajan kuvaa entisestään. Voi vain kuvitella Raimo Sailaksen kaltaisen ammattitaitoisen virkamiesvaltiosihteerin vittuuntuneisuutta Leila Kostiaisen kaltaisiin käveleviin poliittisiin virkanimityksiin. Olisiko valtiosihteerijärjestelmä Paavo Lipposen ideoima? Valtiomies Lipposen höveli valtion rahojen käyttö on ollut muutenkin tarkastelun alla männä viikolla.

Suurlähettiläistä suurin osa on ammattitaitoisia pitkän linjan diplomaatteja. Mukaan mahtuu kuitenkin jarivilèneitä ja olenorrbackeja. Mistä lähtien Kemin päin persettä hoidettu kunnallispolitiikka on pätevöittänyt Unkarin suurlähettilääksi? Toivottavasti Unkarinn miljonääripääministeri opettaa suurlähettiläs Vilènille mitä oikea korruptio on.

Räikein esimerkki suomalaisesta korruptiosta löytyy ikävä kyllä korkeimman oikeuden nykyisen presidentin nimitys sotkuista. Tasavallan presidentti Tarja Halonen teki tahallisen mokan Pauline Koskelon kohdalla.

Suomalaisen korruption Hall of Fame, Suomen Pankki, on myös tasavallan presidentin temmellyskenttä. Virkanimityksissä Halonen jätti aikoinaan lama-ajan pääministerin Esko Ahon rannalle. Ahon pätevyyttä Suomen Pankin johtokuntaan voi peilata siihen kuinka Ahon hallituksen valtiovarainministeri kelpasi Nokian hallitukseen ja Pohjolan pääjohtajaksi.

Onneksi Aho pääsi Sitran yliasiamieheksi testaamaan miten suomalainen ja amerikkalaistyyppinen korruptioyhdistelmä toimii käytännössä. Työmarkkinajohtajien lomamatka Kiinaan Sitran rahoilla oli rohkea veto jopa Esko Aholta.

Suomalaisen elinkeinoelämän korruption toimivuudessa on paljon puutteita ja kehitettävää. Ehdotankin perustettavaksi työryhmää Elinkeinoelämän Keskusliittoon. Työryhmää voisi vetää EK:n puheenjohtaja, kartelliasioissa kunnostaututunut karjan kasvattaja Antti Herlin. Työryhmässä voisi kuulla asiantuntijoina ainakin Carl Bildtiä, Gerhard Schröderiä, George Bush vanhempaa sekä vuorineuvos Heikki Penttiä. Akateemista näkökulmaa toisi tohtori Kari Uoti. Tietysti Olli-Pekka kallasvuokin voisi pitää työryhmässä esitelmän otsikolla: "Askel aikaa edelle - korruption tielle uusin kengin".

-Juntta Gran-

Ei kommentteja: