maanantai 26. helmikuuta 2007

Kansalaispalkka

Vihreät tekivät taannoin yhden ainoista järkevistä esityksistään. Ehdottivat Suomen tukijärjestelmien tilalle yksinkertaista ja byrokratiavapaata kansalaispalkkaa. Kansalaispalkan idea on se, ettei tarvitsisi jokaisessa eri elämäntilanteessa hakea mukautettuja tukia. Rampata nyt joka toinen viikko KELAssa toimittamassa jäljennöksiä ja muita lomakkeita.

Vihreät ovat kyllä oikeassa siinä, että tukijärjestelmää tulee uudistaa radikaalisti. Byrokratiaa pitää poistaa ja syteemistä pitää tehdä tasa-arvoisempi. Näin kaikki saisivat tasan saman verran tukia ja niiden saamiseksi ei tarvitsisi olla lomaketieteen DI. Opiskelijat tuskin voisivat nousta barrikadeille aina budjettineuvottelujen lähestyessä, koska hekin olisivat kansalaispalkalla. Tämä tuki olisi varmasti sidottu myös indeksiin, jotta elintaso säilyy siedettävänä kohtuullisen suurella äänestäjämäärällä.

Kansalaispalkka loisi kohtuullisen suuren eturyhmän, sen joiden etuja demarit leikkivät ajavansa. Nykyisin demareilla on helpompaa, kun ryhmiä voi paimentaa "hajoita ja hallitse"-taktiikalla. Olisi aika outoa, kun näkisi demarien oikeasti nöyrtyvän tavallisen työntekijän tasolle. Se olisi demokraattien loppu, he nimittäin eivät kykene ajattelemaan itseään pidemmälle. Esimerkkinä jälleen Matti Ahde. Katsokaa demarien tikkataulu-mainosta, kuka tulee mieleen? Mattipa hyvinkin. Hyi sinua, senkin sovinistidemari.

Kaikesta huolimatta joudun ilmaisemaan vastustukseni kansalaispalkkalle. En voi hyväksyä verorahojeni menevän automaattisesti jokaiselle systeemin hyväksikäyttäjälle. Nämä tukien varassa elävät ansaitsevat pienen vaivan rahojensa eteen, vaikkakin se maksaa yhteiskunnalle monia miljoonia. Enkä voi hyväksyä Vihreiltä mitään esityksiä, heillä on liian kova kampanjointi käynnissä. Cronberg mesoaa suurille puolueille ja arvostelee milloin mistäkin, vaikka hän itse pitää poissaoloissa kärkisijaa. Piilodemari.

-Teemu Sikari

Ei kommentteja: