maanantai 29. lokakuuta 2007

Ihmeellisillä tasoilla

Maailman talous on vuonna 2007 samassa tilanteessa kuin AIDS 1980-luvun puolivälissä. Amerikkalaisen talouden huono immuniteetti on tarttunut niin sanottujen roskaluottojen myötä ympäri maailmaa. Aidsin leviämistä voidaan hillitä lääketieteen avulla, koska tahtotila on yhteinen: sairaus on nujerrettava maailmasta. Maailmantaloudessa intressit ovat paljon monimutkaisempoia kuin lääketieeteessä.

Kun amerikan valkoinen roskaväki ja mustat häädetään asunnoistaan ja suomalainen metsäteollisuus kärsii heikosta dollarista, euroalueelta tulevat shoppailijat ostavat innokaasti Ralph Laurentia Manhattanilla. Kun Eurooppaan tulee kolmen vuoden kuluttua talouslama ja massatyöttömyys nujertaa Saksan vanavedessä koko Euroopan köyhyyteen, Helsinki on "Very nice" floridalaisten ja new yorkilaisten mielestä.

Pörssiyhtiöiden johtajat ovat nykypäivän päävihollisia koko ihmiskunnalle. Maailman talous on petoeläin joka raatelee demokratian vereslihalle, globaalisti. Yritysjohtajat ovat luoneet ilmaston lämpenemisen ja sitä seuranneesta huolesta kannattavan päästöoikeuspörssin. Yhdysvalloissa pörssiyhtiöt kaappasivat vallan verettömästi jo 1990-luvulla. Euroopassa tämä on tapahtunut asteittain koko 2000-luvun.

Yhdysvalloista lähtenyt asuntoluottokriisi juontaa juurensa pörssiyhtiöiden tarpeisiin. Kun suuryritykset miettivät aikoinaan uusia viranomaisia ja kuluttajia mahdollisimman paljon hämääviä rahoitusinstrumenttejä, aivomyrsky oli varmasti valtava. Tuhot ovat ainakin verrattavissa hirmumysky Katrinaan.

Maailman menossa ei ole enää päätä eikä häntää. Korkeintaan muutama johdannaishybridikorko. Kiinalaiset voivat ostaa amerikkalaiset yritykset ja amerikkalaiset mummot omistavat Nokian. Suomalainen johtaa multikansallista öljy-yhtiötä ja Wall Streetillä yritetään kaapata suomalaista korpimaisemaa UPM:n paketissa.

-Juntta Gran-

Ei kommentteja: