keskiviikko 3. lokakuuta 2007

Protestanttien johtaja

Kristinusko voidaan karkeasti jakaa protestantteihin ja katolisiin. Me luterilaiset kuulumme käytännössä protestantteihin, samalla tavalla kuin Fennoskandinavia luetaan länsimaailmaan kuuluvaksi. Ortodoksit ovat isossa kuvassa katolisia ja anglikaaninen kirkko kuin Einari kristinuskon suuressa Big Brother talossa.

Katolista kirkkoa johtaa Paavi esikuntineen Vatikaanista. Paavi on multikansallisen konsernin pääjohtaja, mutta samalla valtionpäämies ja kirkollinen yksinvaltias. Paavin suoria alisia ovat kardinaalit, jotka myös valitsevat Paavin. Kardinaalin virka liitetään tiettyjen arkkipiispojen viran yhteyteen, mutta katolisessa kirkossa on myös "tavallisia" arkkipiispoja.

Protestanteilla ei ole virallisesti nimettyä yksinvaltiasta. Korkein kirkollinen arvo protestanteilla on arkkipiispa. Tätä arvonimeä Suomessa kantaa huonolla menestyksellä Jukka Paarma.

Epävirallisesti meitä protestantteja johtaa Yhdysvaltain istuva presidentti. Tällä hetkellä George W. Bush. Bush on valtakaudellaan korostanut protestanttisia arvoja puheissaan, mutta ennen kaikkea teoissaan. Bushia on helppo arvostella, mutta toisin kuin nykyisellä paavilla; George W. Bushilla ei ole natsimenneisyyttä.


-Juntta Gran-

Ei kommentteja: