keskiviikko 4. heinäkuuta 2007

Ammattina suomalainen poliitikko

Kansanedustajan työn voi hoitaa harvinaisen monella tavalla. Pilkkua viilaten kansanedustaminen taitaa ollakin luottamustoimi, maksetaanhan tehtävän hoitamisesta palkkio eikä palkkaa.

Suomessa puhutaan usein ammattipoliitikoista, mikä tarkoittaa yleensä vähäistä työkokemusta puolue- ja järjestömaailman ulkopuolella. Mauri Pekkarinen, Ilkka Kanerva ja Paavo Lipponen ovat ammattipoliitikkojen raskasta sarjaa. Puoliammattilaisina voidaan pitää Sauli Niinistöä, Sinikka Mönkärettä ja Sirkka-Liisa Anttilaa.

Rivikansanedustaja on usein käytetty termi. Se tarkoittaa kaikkia niitä poliitikkoja, jotka eivät ole merkittävien valiokuntien johdossa, puoluejohdossa, ministerinä, eduskuntaryhmän johdossa tai puhemiehistössä. Rivikansanedustajissa on julkkiskansanedustajia, ammattipoliitikoita ja tavallisia vaalipiirinsä edunvalvojia.

Toisinaan julkkiskansanedustajista kasvaa vakavasti otettavia ammattipoliitikkoja. Harva esimerkiksi jaksaa enää muistutella Antti Kalliomäen seiväshyppyurasta. Tanja Saarela ei sen sijaan onnistunut tekemään itsestään vakavasti otettavaa vaikka oma puolue tuli vastaan jopa ministerisalkulla.

Suomen ammattitaitoisin poliitikko nykyisistä kansanedustajista on Mauri Pekkarinen. Hän on onnistunut monesti ministerinä, mutta myös opposition voimahahmona Paavo Lipposen pääministerikaudella. Eero Heinäluoma on epäonnistunut valta-aidan molemmin puolin.

-Juntta Gran-

Ei kommentteja: