keskiviikko 18. heinäkuuta 2007

Uskomaton elämä

Olen useaan otteeseen pohtinut omaa suhdettani kirkkoon ja toisaalta myös kirkon suhdetta yhteiskuntaan. Myönnän olleeni tähän saakka vastoin omia periaatteitani, hieman tekopyhä. Olen nimittäin koko tähän astisen elämäni kuulunut Evakelisluterilaiseen seurakuntaan. Tämä ei ole omaa valintaani ollut missään vaiheessa, vaan aluksi liityin vanhempieni toimesta. He tuskin olivat parhaita tekemään tuota päätöstä, sillä isäni on ollut ateisti naimisiinmenostaan lähtien. Toisaalta, vahvistin kyllä itse uskoni konfirmaatiossa, päätökseen ei suinkaan vaikutanut useat kouralliset dollareita, joita rippijuhlieni ratoksi sain käyttööni. Eipä.

Tuntuukin siltä, että kirkossa ollaan nykyään sen järjestämien erilaisten seremonioiden ja oheistuotteiden vuoksi. Raamatun ohjenuorat on unohdettu jo aikaa sitten, kuten myös tosiasia, että raamattu on itseasiassa tilkkutäkki alkuperäisimmästä teoksesta, minkä ihminen tuntee. Aikoja sitten kirkolliskokous, joka koostui lähinnä ihmisistä, karsi raamatusta sen omiin ajatuksiin soveltumattomat asiat. Siksi ristiriitaisuuksia onkin enemmän kuin sosialidemokraattien puolueohjelmassa.

Toisaalta kirkon puolustaja voisi vedota uskonpuhdistukseen ja erilaisiin tulkintoihin. No mitäpä tuohon sanoisi? Lähtisin kuitenkin kyseenalaistamaan luterilaisen uskonnon pääperiaatteita. Martti Lutherin alkuperäisiin ajatuksiin kuului aneiden ja rahastuksen poistaminen, miten se näkyy nykyluterilaisuudessa? Kirkko ei muuta nykyään teekään, kuin kerää kolehtia, veroja ja avustuksia. Miksi kirkolla on erittäin elinvoimainen talousosasto ja samalla jumalanpalveluksia karsitaan ja väki vähenee? Kirkosta tulee vähän väliä uutisaihe ja aina negatiiviseen sävyyn, joskus tangoa laulavasta papista ja toisinaan henkilöstön eläkerahoilla uhkapelaamisesta.

Oma kirkollisveroprosenttini oli 1,55. Viimeksi kävin jumalanpalveluksissa suorittaessani aseellista palvelusta, se oli mukava rauhoittumishetki, kun muilla oli yksikössä välitön "nakkivaara". Sen jälkeen en kuitenkaan ole käyttänyt laitoksen palveluksia. Mitä seremonioihin ja juhlallisuuksiin tulee, niin aina voin liittyä takaisin toimituksen ajaksi. Hautapaikkakin on lailla minulle määrätty, joten siinä meni pyhän maan argumentti hurskastelijoilta. Maistraatti sitäpaitsi on yleensä paljon viihtyisämpi ja kätevämpi järjestää erilaisia tilaisuuksia. Varmasti vartissa.

Tämän pitkällisen ajatusleikin johdosta, erosin seurakunnastani 16.7. Tämä onnistui kätevästi maistraatin nettisivuilla sähköisellä lomakkeella. Nyt vain odotan kirjeitse vahvistusta ja olen vapaa ylimääräisistä veroista, isästä, pojasta ja tekopyhästä hengestä.

-Teemu Sikari

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muutenkin aivan naurettava asia nykypäivänä tämä kirkkotouhu. Itsellä oli pari viikkoa sitten eräässä terveyspalveluja tarjoavassa laitoksessa tästä asiasta erittäin kiivas parituntinen väittely yhden tosiuskovaisen kanssa. Ukkeli yritti vakuuttaa näkemystään ja tuoda esille seikkojaan ja minä lyttäsin ne sitä mukaa kun puheenvuoron sain. Väkijoukon edessä tietenkin. Kerroin myös oman teoriani kristin/muiden -uskontojen synnystä, kuinka ammoisina aikoina on ollut kurjaa ja köyhää väkeä on sorrettu jne jne. On tarvinnut keksiä jokin mihin voi uskoa ja luottaa jotta lopuksi kaikki kääntyisi hyväksi. Eli tästä päästäänkin siihen että kysyn vain että vittuun sitä uskontoa tarvitaan modernina nykyaikana?!? Kirkko ei ole muutakuin byrokratisoitunut ja ahne paskajärjestö. Tosin itse kuulun kyllä kirkkoon mutta vain ja ainoastaan koska muutkin kuuluvat.
Kerroin myös tälle sekopäälle (tai siis uskovaiselle), kuinka mielestäni uskonnoille tulee käymään tulevaisuudessa. Ei tule antikristusta eikä liion uutta ylösnousemusta, ehei. Ihmiset tulevat olemaan realistisempia ja tieteeseen ja teknologiaan nojautuvimpia, jolloin ei tarvitse enää luottaa vanhoihin uskomuksiin. Toisinsanoen uskonnot kitkeytyvät pois. Hitto. Jos kirjottaisin tuon ajatuksen ylös ja hautaisin maahan josta se löydettäisiin n. 2000 vuoden jälkeen(ja tämä "ennustus" on toteutunut), pidettäisiin minua suurena profeettana samoin kuin nyt pidetään Jesaijaa ja muita sen kirjan hahmoja.

Meni ehkä vähän OT:ksi mutta vain koska kaikki tuo on totta.

Kouri-ryhmä kirjoitti...

Rehellistä avautumista, hienoa.

Anonyymi kirjoitti...

En usko että uskonnot tulevat pyyhkiytymään pois. On sellainen tuntu että seuraava suuri sota käydään uskontojen kesken. Jo nyt ihmiset ovat valmiit toimimaan pommilavetteina. Ja heitä on myös joukossamme. Miettikää sitä.

Anonyymi kirjoitti...

Islam ei ole uskonto, se on terroristikoulu. Ortodoksit ja luterilaiset ovat rahastajahomoja ja katolisten touhusta en edes puhu. Juutalaiset ovelampia rahastajia, taolaiset hippejä, kuten buddhalaiset ja muut.
Onneksi kuulun myös tähän ateisti-klubiin. Paskaaks tässä miettimään syntejä syviä. Ihan kiva vaan ku typerät pamauttelee metroja ja ihtejään, minä en ainakaan joudu kiirastuleen, kun sellaista ei ole. Hetken se kestää ku kuolee, mut runkataan nyt ensin.