keskiviikko 18. heinäkuuta 2007

Yrittäjien edunvalvonta kusee

Suomalaiset pien- ja keskisuuret yrittäjät jaksavat surkutella itseään yhteiskuntamme hylkiöiksi joka käänteessä. Yrittäjien asema ei ole suomalaisessa yhteiskuntarakenteessa hyvä. Tuskin edes tyydyttävä. Surkuttelu ei kuitenkaan vie asiaa eteenpäin; toisin kuin raaka edunvalvontatyö.

Yrittäjien edunvalvonta on surkeassa jamassa verrattuna suuryritysten ja palkansaajien edunvalvontakoneistoihin. SAK:n, STTK:n, EK:n, AKAVA:n, VTML:n ja KT:n johtohenkilöt ovat valtiosihteeri Raimo Sailaksen kanssa muodostaneet Suomen vaikutusvaltaisimman herrakerhon. Yrittäjien etujärjestö Suomen Yrittäjät on kyseisestä klubista naurettu ovelta ulos moneen kertaan.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Eero Lehti on suurin syyllinen yrittäjien ahdinkoon. Lehti on viisas mies joka on luonut suuren mediakonsernin ja kerännyt luottamustoimia Keravan kunnanvaltuuston puheenjohtajuudesta kansanedustajan toimeen. Eero Lehdellä ei ole tapana piilotella menestystään ja edellisessä elämässäänkin hän taisi toimia jossain muussa ammatissa kuin diplomaattina.

Alkaa leikittely ajatuksella mikä Suomen Yrittäjien ja sitä kautta suomalaisen pienyrittäjän asema olisi yhteiskunnassamme ilman Eero Lehteä. Kuvitellaampa Lehden tilalle kansanomainen noin 45-vuotias rakennusyrittäjä, joka on hoitanut bisneksensä hyvin, mutta ei vielä voi täysin vetäytyä firmansa operatiivisesta toiminnasta. Toisin sanoen ymmärtää pk-yrittäjien käytännön ongelmia. Olisivatko yrittäjät jo TUPO-pöydissä ja työlakien valmistelussa muussakin kuin kumileimasimen roolissa? Olisivatko talouslehdet yhtä kiinnostuneita kuvitellun puheenjohtajan verolinjauksista kuin Eero Lehden Luksusautoista?

On toisaalta ymmärrettävää, että yrittäjät kiinnostuvat edunvalvonnastaan ja luottamustehtävistä aikaisintaan eläkeiän kynnyksellä. Onhan yrittäminen totista työtä jonka rinnalla erilaiset työryhmät ja kahvittelukerhot jäävät sivuun. Toisaalta yrittäjien työmäärä voisi olla jatkossa pienempi, jos uusi yt-laki olisi saatu ammattimaisemmin lobattua yrittäjäystävällisemmäksi.

-Juntta Gran-

Ei kommentteja: