maanantai 9. heinäkuuta 2007

Vapaus

Vapaus on sitä, että noudatat täydellisesti yhteiskunnan asettamia normeja, jotta vapaus säilyy.

Vapaudesta ei voi tinkiä, paitsi yhteisen hyvän vuoksi, silloin se on perusteltua jopa järjettömän laajissa mittakaavoissa.

Suomalainen mies luopuu keskimäärin 9kk vapaudestaan parhaina nuoruusvuosinaan. Esi-isämme ja muu valtiollinen siipi jaksaa muistuttaa sodan vaaroista ja uhrauksistaan. Me nuoret voisimme puolestamme muistuttaa heitä, että kusessa ei tarvitse osata uida, jos täyttää altaan vedellä.

Vapauden vuoksi meille tulisi antaa rehellinen vaihtoehto valita. Käytämmekö sitä vapautta, mikä meille on taisteltu, vai luovummeko siitä, koska siitä on taisteltu? Uskon, että suurin osa luopuisi vapaudestaan elämänkatsomuksensa ja arvojensa vuoksi, kuten minäkin. Tahdon kuitenkin antaa muille vapauden valita, koska muutoin oma uhraukseni on täysin turha.

Palvelus on suurimmalla osalla 40-luvun tekniikoiden opettelua. Joillain palvelusta on merkittävästi helpotettu erikoisosaamisen vuoksi. Tätä erikoisosaamista Puolustusvoimat käyttää lähes poikkeuksetta härskisti hyväkseen. Pienellä päivärahalla, varusmies saattaa joutua tekemään usean toimistosihteerin loma-ajan työt. Miten se edistää itse tarkoitusta? Miksei tätä erikoisosaamista päästetä tekemään hyvää koko yhteiskunnalle, eikä vain näivetetä niitä turhilla kopiointi töillä. Varusmies voi olla jopa ohjelmoimassa videopeliä puolustusvoimille, olen itse tämän nähnyt. Kysyn vaan, että mitä vittua?

Onhan meillä tosin oikeus puolustaa vakauttamme ihan linnareissulla, ikään kuin mielenilmaisuna. Muuksi sitä ei voi kutsua, kun asutaan jossain kevyesti aidatussa yhteisössä ja itketään, kun SubTV ei näy. No okei, siitä pitää sentään maksaa 200€/kk, että sinne avovankilaan edes pääsee.

-Teemu Sikari

Ei kommentteja: