tiistai 24. heinäkuuta 2007

Alkusyksyn Helsinki

Helsinki on parhaimmillaan loppukeväästä ja alkusyksystä. Näissä vuodenaikojen kierron kohdissa pääkaupungin ihmiset hellittävät ikuista kiirettään ja ravintoloiden palvelu muistuttaa etäisesti eurooppalaista.

Helsinkiläiset liikkuvat kotikaupunkinsa kauniissa puistoissa ilman turistien rauhatonta läsnäoloa tai työpaineiden aiheuttamaa taakkaa.

Illat ovat kaikkein kauneimmillaan loppukeväästä ja alkusyksystä. Illoissa aistii muuten mahdottoman yhdistelmän suurkaupungin vapautta ja pienen kaupungin turvallisuutta. Mielessä sekoittuu slaavilainen melankolia suomenruotsalaiseen iloisuuteen.

Nämä illat korostavat Helsingin vastakohtia mutta hälventävät vastakainasettelua. Pitkänsillan porvarillisemmalta puolelta näkyy Hilton syleilevän SAK:ta. Roskapankki ravintolan nimi saa miljonääripankkiirin hymyilemään Jaguaarin takapenkillä.

Kaupungin läntisellä laidalla laskeutuu aurinko Lauttasaaren rannoille. Toiset käyvät useammin Manhattanilla kuin Lauttasaaressa. Toiset eivät malta pysyä poissa viikkoakaan.

- Juntta Gran-

Ei kommentteja: