perjantai 6. heinäkuuta 2007

Kiitos kahvista, Perlos

Muistaako kukaan sitä aikaa, milloin televisioruudussa oli vakavailmeisiä miehiä kertomassa hälyttäviä uutisia? Hälyttäviä uutisia siitä, kuinka Perlos myisi työntekijöidensä tulevaisuuden dollarinkuvat silmissään. Muistatte te. Vakavailmeiset herrat olivat henkensä puolesta pelkääviä luottamusmiehiä ja paikallisen teatterikoulun eli TE-keskuksen miehiä. Miten niin teatterikoulun, kysyy Kalle takarivistä huulensa pyöreinä. Millä nimellä Kalle takarivistä sitten kyseistä toimintaa kutsuu? Lähteehän siitä paljon melua ja tosielämä jää taakse.

Huoli oli suuri, kun julki tuli tieto, että 1.132 henkilöä menettäisi valtakunnallisella tasolla työnsä. Pääosin Pohjois-Karjalasta. Paikallinen TE-keskus vaatikin kovaan ääneen demarien jäytämältä hallitukselta kehitysapurahaa. Sitä tuli ja paljon tulikin. Mihin se sitten meni ja millaisia tuloksia? Perustettiin johtoryhmä ja pohdittiin asiaa, paikalla oli maakunnan kaupunkien edustajat, TE-keskusten väki ja työnantajan ja -tekijän edustajat. Kahvia kului ja pulla maistui.

Perlos oli aluksi ilmoittanut lakkauttavansa puolisen tuhatta työpaikkaa Pohjois-Karjalan tehtaan alasajamisella. Taisi olla johtoryhmällä hauskaa, kun kuulivat valtakunnallisesta kuoliniskusta. Lisää pohdittavaa meille ja ESR-rahaa presidenttikahviin. Päädyttiin johtoryhmässä kuitenkin ratkaisuihinkin. Päätettiin selvitellä useita asioita ja mennä messuille itkemään. Ei muuta. Mielestäni niillä miljoonilla olisi voinut jotain järkevääkin tehdä. Ostaa vaikka matkaliput parempiin maakuntiin, missä töitä olisi, se ei Suomesta lopu. Kuokka käteen ja suolle saatana.

Kaikki voivat Perloksen tehtaan lakkauttamisesta johtuvien toimien loppuraportin käydä lukemassa täällä: http://www.te-keskus.fi/Public/?ContentID=10144&NodeID=7653&area=7647. Erityisen hauska oli ranskalaisin viivoin tehty lista asioista, joita tulisi selvitellä. Selviteltiinkö? Tulokset?

Päätän kuitenkin tekstini lennokkaalla lauseella, minkä lainaan suoraan loppuraportin tiivistelmän viimeisestä kappaleesta, oli se niin lohdullinen:

"Johtoryhmällä ei ole suoraa päätösvaltaa käynnistettäviin toimenpiteisiin vaan niistä päätetään johtoryhmän suositusten perusteella tapauskohtaisesti kussakin vastuullisessa organisaatiossa erikseen. Johtoryhmä toimii niin kauan kuin tilanne vaatii."

-Teemu Sikari

Ei kommentteja: