torstai 5. heinäkuuta 2007

Valtio ja kirkko sen sisällä

Oletteko koskaan pohtineet valtion ja kirkon suhdetta toisiinsa. Etenkin evankelisluterilaisen seurakunnan toimintaan tulisi valtiollisen johdon ja tavallisen kansalaisen puuttua. On mielestäni hämmästyttävää, miten me kaikki katsomme kirkon toimintaa läpi sormien, oli kyse mistä tahansa. Tarkastellaanpa lähemmin vaikka kirkon keskusrahaston eläkerahastoa.

Olli Pusan johtaman rahaston johtokunta on eittämättä tehnyt hyvää työtä. Rahaston korko oli 2006 11,7%. Kokonaisuudessaan varoja oli 746,8 miljoonaa euroa. Onko loppujen lopuksi kuitenkaan fiksua pitää koko henkilöstön eläkerahoja kiinni sijoitustoiminnassa? Eikö kirkolla muka ole kellareissaan täysin käyttökelvottomia, mutta arvokkaita tavaroita. Nämä kullat ja hopeat realisoimalla saataisiin Olli Pusalle sijoiteltavaa ja eläkerahat turvalliselle, valtion takaamalle pankkitilille, mistä saataisiin ihan sietokykyistä korkoa.

Entä sitten, kun joku tekee virheen. Esimerkkinä käytettäköön viime vuoden EMU:n valtionobligaatioihin sijoitettuja varoja, takkiin tuli -0,3%, arvopaperien ja vertailuindeksien tuotoissa. Vuonna 2005 EMU:n valtionobligaatiot tuottivat 5,3%. Miten tästä päättänyttä tulisi rangaista? Uhkaamalla helvetillä? Kuulen jo, kuinka elinkeinoelämässä naureskellaan. Miten siihen sitten tulisi suhtautua, että kirkko on sijoittanut varoistaan leijonanosan eli 41% osakkeisiin, hulppeat 45% korkosijoituksiin ja vain 11% kiinteistöihin. Kiinteistöistä tulee varmaa tuottoa, eivätkä ne häviä mihinkään edes mustana torstaina. Loput varoista on ripoteltu sinne tänne, täysin merkityksettömästi.

En ole talousasioiden asiantuntija, mutta olen nuorehkosta iästäni huolimatta nähnyt useiden valtioidenkin kaatuvan tai joutuvan pahaan ahdinkoon juuri talouden vuoksi. Kirkolla tuntuu olevan muutenkin hieman liioiteltu asema verraten muihin kansanyhteisöihin. Vai oletteko koskaan kuulleet elokuvateatterista, joka keräisi veroja pääsylippujen sijaan? Kirkko kerää, vaikka siellä pyörii sama vanha raina, eikä kukaan edes käy kuin jouluisin, jos sahtimaistiaisilta ehtii. Kardinaalit ajavat mersuilla paskaisesti nauraen pankkiin, hiippa päähän ja ihmisiä pelottelemaan.

Lisäksi ihmettelen suuresti, miksi kirkolta kestää aina niin älyttömän kauan organisoitua avunanto-operaatioihin tai rahan keräyksiin. Kirkolla, jos millä on ylimääräistä hätärahaa jaella tsunamin uhreille ja muille hölmöläisille. Mikä siinäkin on, että kirkko saa vasten kaikkia lakeja ja säännöksiä juottaa 14-15-vuotiaat lapsemme humalaan alkoholilla? Ortodoksitkin polttelevat ties mitä töhnää palveluksissaan ja kirkkokansa näkee värejä, ei haittaa verot enää. kuka senkin muuten päättää, että mikä maa ja vesi on pyhää. Helvetti, osaan minäkin viuhtoa teatraalisesti ja manata leikisti ties mitä piruja sinne tänne, missä on mun 1,55% verotulot?

-Teemu Sikari

Ei kommentteja: