perjantai 18. toukokuuta 2007

Perussuomalaiset

Perussuomalaiset elävät puolueena kriittisintä aikaa kuluvalla vaalikaudella. Puolue sai lisää paikkoja eduskuntaan, mutta ”veret seisauttavaa vaalivoittoa” ei vielä tullut. Jos Timo Soini porukoineen saa eduskunnassa hoidettua oppositiopolitiikkaa hyvin, niin tulokset näkynevät seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Perussuomalaisten juuret ovat Suomen Maaseudun Puolueessa ja historia henkilöityy vahvasti Veikko Vennamoon. Veikko Vennamo muistetaan taitavana populistina ja hänen sanontansa elävät tänäkin päivänä. Muun muassa lausahdukset ”kyllä kansa tietää” ja ”rötösherrat kuriin” ovat Veikko Vennamon suusta. Mutta Vennamo sanojen lisäksi teki paljon. Hänen ansiokseen voi pitkälti laskea kotiseutunsa menettäneiden karjalaisten asuttamisen 1940-luvulla.

Muita nimekkäitä SMP:läisiä ovt esimerkiksi Eino Poutiainen, Urpo Leppänen, Veikko Vennamon poika Pekka Vennamo ja Sulo Aittoniemi. SMP:n / Perussuomalaisten hiljaiseksi puurtajaksi tiedetään pitkäaikainen kansanedustaja Raimo Vistbacka.

Perussuomalaisilla on hyvät mahdollisuudet lisätä kannatustaan merkittävästi. Äänestäjiä voidaan houkutella esimerkiksi perinteisesti ajattelevista duunarimiehistä, suurperheistä, pienyrittäjistä ja kansallismielisistä.

Timo Soinille joukkoineen voi tässä vaiheessa sanoa kliseen: tästä se työ vasta alkaakin. Jos Homma hoituu ja kansa tykkää näemme vuonna 2011 uuden vakavasti otettavan hallitusneuvottelijan.

Perussuomalaisilla on mahdollisuuksien lisäksi huolestuttava määrä uhkia ja riskejä. Ensinnäkin puolueen näkyvät henkilöt ovat yleensä hyvin mielipiteet jakavia persoonallisuuksia. Tuorein tapaus on Tony Halme joka vei puoluejohdon resursseja kohtuuttoman paljon viime vaalikaudella. Timo Soini hoiti asian kunnialla loppuun, mutta harkintakyvyn lisäys on varmasti hyvästä tulevissa ehdokasasetteluissa.

Perussuomalaiset ovat tunnettuja suorapuheisuudestaan, mutta monille puolueen täsmälliset tavoitteet ovat epäselviä. Ensinnäkin puolueen veropoliittisissa linjauksissa on terävöittämisen varaa. EU asioissa puolue on mennyt kohtalaisesti eteenpäin. Enää puolue ei möykkää unionista eroamisen ihanuudesta kuin ennen. Nykyään EU:ta koskevat kannanotot ovat kriittisiä, mutta asiallisia.

Kaikesta päätellen Perussuomalaisille on tilausta ja puoluekartalla se tulee pysymään. Se, kuinka vahvalla mandaatilla, ratkeaa joka neljäs vuosi.

-Juntta Gran-

Ei kommentteja: