perjantai 18. toukokuuta 2007

Vasemmistoliitto

Vasemmistoliitto on puolueena harvinaisen jyrkästi jakautunut erilaisiin siipiin. Muissakin puolueissa on monenlaista siipijakoa, mutta muissa puolueissa ei ole läheskään niin syviä kuiluja kuin Vasemmistoliitossa.

Ainakin punavihreät, taistolaiset, ammattiyhdistysväki ja feministit ovat omissa kyräilevissä porukoissaan puolueen sisällä. Ydinvoimakysymys on malliesimerkki puolueen jaosta. Punavihreät vastustavat ydinvoimaa pitäen kyseistä energiamuotoa ympäristökatastrofina . Ay-siipi sen sijaan näkee ydinvoimakapasiteetin kasvattamisen mahdollisuutena lisätä työllisyyttä.

Feministisiipi on pieni, mutta äänekäs. Tunnetuin feministi puolueessa oli ex-puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes. Siimeksen puheenjohtajakausi olisi ollut kenelle tahansa vaikea, mutta Siimes hoiti etenkin puheenjohtajuuskautensa loppuseremoniat harvinaisen tyylirikkoisesti. Hän myös teki historiallisen takinkääntötempun siirtymällä vasemmistojohtajasta työnantajien merkittäväksi edunvalvojaksi

Nykyinen puoluejohtaja Martti Korhonen on maltillinen ja neutraali persoona, mutta särmää löytyy tarvittaessa. Hän kuuluu puolueen maltillisimpaan ammattiyhdistyssiipeen. Korhosen puheenjohtajakautta on tässä vaiheessa liian ennenaikaista arvioida. Claes Andersson onnistui puheenjohtajakaudellaan yhdistämään puolueen. Vasemmistoliitolle kuitenkin näyttää käyvän samoin kuin Titon johtamalle Jugoslavialle.

-Juntta Gran-

Ei kommentteja: