tiistai 22. toukokuuta 2007

Suomen Keskusta

Keskustapuolueen juuret ovat agraariyhteiskunnassa, talonpoikien säädyssä. Puolueen nimi oli pitkään Maalaisliitto mikä kuvaisi osuvasti vielä nykyäänkin tätä junttikoalitiota.

Nykyään maatalous on Suomessa harvojen elinkeino, mutta Keskusta on edelleen voimissaan. Puolueen kannattajista huomattava osa tulee pieniltä ja syrjäisiltä paikkakunnilta. Puolueen järkkymätön asema suomalaisessa yhteiskunnassa onkin melko erikoista, koska puolue on koettu vastenmielisenä isommissa kaupungeissa. Ennen kaikkea tärkeällä Helsingin seudulla.

Keskustalaisia ei tunnu haittaavan huono imago ja kannatus urbaaneilla seuduilla. Päinvastoin he pyrkivät lietsomaan muu Suomi vastaan pääkaupunkiseutu asetelmaa. Pääkaupunkiseudulla asuu jonkin verran kaappikeskustalaisia. Suurin osa myös pysyy kaapissa sillä edes homojen ja maahanmuuttajien asema syrjäkylällä ei ole yhtä vaikea kuin keskustalaisten pääkaupungissa.

Keskustapuolueen yksi menestystekijä lienee laaja-alainen levittäytyminen tärkeimmille paikoille yhteiskunnassa. Liike-elämässä on huippujohtajina huomattava määrä keskustataustaisia henkilöitä, aina Jorma Ollilasta lähtien. Media on otettu suvereenisti haltuun varsinkin maakuntatasolla. Tunnetuimpana esimerkkinä mainittakoon Ilkka-konserni Etelä-Pohjanmaalla. Kirkkovaltuustoihin on tungettu joukolla ja ortodoksi-piispatkin tavataan säännöllisesti.

Toinen menestystekijä on Keskustan sijainti puoluekartalla. Puolue saa porvariääniä niiltä jotka pitävät Kokoomusta liian oikeistolaisena. On myös paljon luonnonkokijoita jotka pitävät vihreitä ympäristöhuligaaneina ja työmiehiä keiden mielestä demarit ovat liian vasemmalla.

Toisin sanoen; Keskusta puolue on kuin Suomen kansa: tasapaksu ja viimekädessä helvetin epäluotettava.

-Juntta Gran-

Ei kommentteja: