perjantai 16. maaliskuuta 2007

Kemi - lumen ja meren kaupunki

Halusin kertoa tänään lukijoille Kemistä. Kemi on kaunis kaupunki meren rannalla. Se sijaitsee viistosti Tornion alapuolella, jonkin matkan päässä kuitenkin. Tällaisena kevätpäivänä on helppo ajatella Kemin tapaista kaupunkia, uskon että aurinko ja orastavat toiveet turisteista herättävät iloa Kemiläisissä.

Kemissä on hienoa, että voi hetken mielijohteesta painella Ruotsiin ostamaan nuuskaa ja Arlan maitoa, muiden elintarvikkeiden ohella. Tontit ovat varmasti arvossaan meren rannalla, lokkien säestäessä aamunkoittoa rantahuviloilla. Kemillä on tarjottavanaan myös värikästä historiaa. Ensimmäinen historiallinen viite on peräisin vuodelta 1863, jolloin Laitakarin höyrysaha aloitti toimintansa kyseisessä kaupungissa.

Nykypäivinä Kemissä ei juuri tapahdu, viimeiset viitteet tapahtumista olivat ala-arvoisia. Esimerkkinä mainittakoon vuonna 2002 noteeratut tapahtumat: presidentin vierailu ja tavaratalo Lidlin avajaiset. Mikä onkaan Kemiin noin lamauttavasti iskenyt? Itse en kehtaisi myöntää, jos Halonen olisi meillä käynyt kahvilla. Lidlistä Kemi voi sentään olla ylpeä.

Kemissä ei enää ole mitään mieltä, nyt kun tarkemmin ajattelee. Lumilinnasta jaksetaan vatvoa vuodesta toiseen, vaikka ketään ei ensimmäinenkään kiinnostanut. Kemissä ajankuluksi lasketaan myös sokkona äänestäminen. Mitään muuta järkevää selitystä en kaupunginvaltuuston voimasuhteille keksinyt. Valtuustossa määrää Vasemmistoliitto 15 edustajallaan, minkä nöyränä perässähiihtäjänä tulee SDP 13 suojatyöpaikkalaisellaan. Keskustakin on sokkoäänistä saanut hulppeat 8 ja Kokoomus ihmeelliset 5 edustajaa valtuustoon.

Porvareilla on siis yhteensä saman verran edustajia Kemin valtuustossa, kuin pienemmällä punaryhmällä. Tästähän umpidemari vetää lauleskellen johtopäätöksen, että Kemissä menee varmasti lujaa ja siellä on hieno asua. Voi teitä, sanoo realisti ja huomauttaa 9 miljoonan euron ylityksestä budjetissa. Millaisia kommentteja kertoo heidän rakas kaupunginjohtajansa tähän? "Taloudellinen tilanne on todella vaikea", kertoo Ossi Repo. "Älä saatana", huudahtaa tähän kuka tahansa.

Kemissä kuitenkin osataan hoitaa homma himaan. He lakkauttavat kaupungin henkilöstön jopa neljäksi viikoksi, jotta saadaan edes jotain paikkailtua. Joko minut nyt otettaisiin vakavasti ja annettaisiin niiden talousasioiden hoito osaaviin käsiin sielläkin? Ei varmaan mitään saumaa, Kemiläiset kun tietävät, että vaikeina aikoina kannattaa ääriliikkeitä kannattaa.

Luulenpa, että Kemin 2 kaupunginvaltuuston kommunistia ovat iloisia. He tietävät, että saavat 2008 kunnallisvaaleista kolmannen stallarin kaveriksi. Tulkaa vielä sanomaan, että demari tai vasuri tietää missä mennään, kun sosiaali- tai talousasioista puhutaan.

Rakennemuutos näyttääkin olevan demarien surkea peittely-yritys paskalle kunnallispolitiikalle. Itä-Saksassakin meni lujempaa muurin aikana, saatana. Demarin mahti on todistetusti Hitleriäkin kuolettavampi.

-Teemu Sikari

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Voi sieltä ruåttista hakea myös halvempaa olutta. Käykää vaikka systembolagetin sivuilla. T:Habah