torstai 22. maaliskuuta 2007

Tupakkalaki

Tupakkalaki astuu kesäkuun alussa voimaan. Sen mukaan missään ravintoloissa tai ravitsemusliikkeissä ei saa polttaa. Heti voimaan astuessaa, laki tulee välittömästi tehostettuun valvontaan. Tarkoituksena on suojella ravintolatyöntekijöitä passiivisen tupakoinnin kiroilta.

Ihan mielenkiinnolla seurasin erästä dokumenttia televisiosta, missä tupakoinnin vastustajat ja puolustajat mittelivät. Tupakoitsijat voittivat selkeästi. Vastustajilla, kun ei ollut konkreettisia todisteita passiivisen tupakoinnin vaaroista.

Tutkimuksia on tehty, mutta terveysjärjestöt olivat ilmeisesti niin pettyneitä tuloksista, että heidän piti tulkita tuloksia hieman "omaperäisesti". WHO:n tutkimus takertuu omituisiin virhemarginaaliseikkoihin ja tarkemmin tutkimalla passiivisen tupakoinnin todistetu haitat ovat pelkkää virhemarginaalia.

Tutkimuksen mukaan passiivisella tupakoitsijalla on riski sairastua syöpää suhteella 12,5:1 000 000 000, kun taas normaali ihminen sairastuu syöpään suuhteessa 10:1 000 000 000. 2,5 ihmistä miljardista on siis oikea erotus. Tämän määrän takia tupakointi kuitenkin kielletään ravintoloissa ja jeesustelijat saavat ääretöntä lobbausvaltaa esim. jenkeissä.

Perusteluina voidaan myös käyttää liiketoiminnan parantumista. En kyllä usko, että ravintolan liiketoiminta parantuu, kun ihmiset juoksevat pihalle polttamaan. Enkä liiemmin usko, että tupakkafirmat saavat kiellosta mitään ylimääräistä myyntipiikkiä. Hekin kuitenkin ovat yrittäjiä ja haluaisivat vain vapaassa maassa myydä kuluttajan haluamia tuotteita. KULUTTAJAN HALUAMIA TUOTTEITA.

Tähän mennessä en ole löytänyt yhtään tutkimusta, vaikka olen etsinyt, missä todistetaan saumattomasti passiivisen tupakoinnin vaarat. Mielestäni on aika kohtuutonta tehdä mutu-tiedon pohjalta selkeitä ihmisen vapautta rajoittavia lakeja. Saa nähdä mitä nämä kiukuttelevat ravintolatyötekijät sanovat, kun heidät potkitaan töistä pois, kun asiakkaita ei enää ole.

Voisiko joku kertoa mihin pohjaatte "tietonne" passiivisen tupakoinnin vaaroista. Missä ovat kliiniset tukimustulokset? Miksei kukaan osaa todistaa väitteitään?

-Teemu Sikari

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ettei se dokumentti vaan ollut Penn&Teller. Oma pubissa käynti tulee varmasti vähentymään, kun ei saa pössötellä tuopillisen ohessa.
Kiitän ja kumarran hyvistä kirjoituksista. T:Kokki

Kouri-ryhmä kirjoitti...

Ei ollut, mutta senkin olen nähnyt ja kyllähän viittaukseni siihenkin sopivat. Itse en polta, mutta yksilövapaus ja sananvapaus ovat perverssin pyhä asia. Haluan voida polttaa, jos mieleni niin tekee, enkä suvaitse joidenkin tekopyhien lobbareiden pilata iloa.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintosta tekstiä, jää miettimään ja selailemaan tätäkin blogia vähän pidemmäksi aikaa. Mielipiteitä näyttäis löytyvän joka lähtöön. :D
Tosiaan, silloin Kalliossa kahvilla tavattiin, ja Teemu puhui siitä kirjottamisesta. Lisäinfoa voi lähettää ia.elina@kotiportti.fi osoitteeseen :)