torstai 15. maaliskuuta 2007

Yleisradion rappio

Yleisradio on otsikoissa vähän väliä. Milloin Johtajavaihdoksen, irtisanomisten tai muiden negatiivissävytteisten asioiden johdosta. YLE:stä on todella vaikea löytää mediaseurannassa positiivista sanaa. Väkisinkin sitä alkaa pohtia, miksi Suomen Reuters on moisessa lamassa?

Ylen toiminta rahoitetaan 90%:sti televisiolupamaksuilla. Loput 10% maksavat kaupalliset yhtiöt julkisen palvelun maksuilla. Tv-lupa on ensinnäkin surkein tapa rahoittaa valtion yhtiötä. Ottaisivat rahat verotuksesta, kuten muutkin valtion nysväyhtiöt. Nysväyhtiöitä nimittäin riittää, VR ja vaikka TeliaSonera. Kaikissa on ryssitty huonon johdon ja politikoinnin takia.

Yleisradion rappiota ei kuitenkaan voi syyttää huonosta johdosta, mutta politikointi voisi olla osasyy. Olen seurannut esimerkiksi YLE:n nettisivujen uutisointia erittäin aktiivisesti vuoden alusta lähtien. Vaaleja lähestyttäessä, jutut värittyvät yhä punaisemmiksi ja juuri ennen vaaleja ei uskalleta ottaa mihinkään kantaa ja asioista ei uskalleta kertoa.

Tiedättekö kansalaiset, sain tänään tärkeämpää, tarkempaa ja kiinnostavampaa tietoa Iltalehden nettiportaalista. Uskomatonta, kiljahtaa Hesarin toimittaja tähän väliin. Eipä voi heitäkään kehua. Hesari on oppinut myös olemaan kurissa vaalien alla, vaikka pitäisi panostaa ehdokkaiden julkiseen arvostelemiseen ja jopa nöyryytykseen. Se olisi todellista ja tarpeellista julkista palvelua.

Ei ihme, että iltapäivälehdillä menee hyvin. Luotettavampaa journalismia saa nykyään hakea, uskalletaan puhua asioista niiden nimillä ja ottaa kantaa. Ylellä ollaan oltu kummallisen hiljaa Luhtasestakin, demariveri on rahavirtoja sakeampaa.

TV-lupamaksu pois ja yksityistetään kaikki valtion yhtiöt. Vai pitääkö pistää demarit parille junamatkalle, ennenkuin mahtipontisilta huvijahdeiltaan ymmärtävät katsoa kansaansa kohti? Huvijahdilla viittaan tietysti Halosen uuteen paattiin, ei ollut taas tietoakaan valtion velan maksusta, vene piti saada.

-Teemu Sikari

Ei kommentteja: