keskiviikko 7. maaliskuuta 2007

Vaalitentti

Yritän nyt olla mahdollisimman objektiivinen. Olin eilen vaalitentissä, se oli mielenkiintoinen kokemus. Pyrin kertomaan tapahtuneesta siten, ettei vaalipiiriäni tai minua tunnistettaisi. Siitä siis johtuu, etten mene pahemmin yksityiskohtiin. Nokkelimmat pokkelimmat siellä ruudun takana varmaan arvailevat, pitäkööt omana tietonaan.

Vaalitentti järjestettiin paikallismedian toimesta ja sinne oltiin saatu yllättävän paljon väkeä. Kaikista eduskuntapuolueista oli edustaja paikalla, paitsi yhdestä. Itsenäisyyspuoluekin loisti poissaolollaan, ei mikään ihme sinänsä. Järkyttävintä oli, että olin ainut alle 30-vuotias paikalla. Siinä vaiheessa vähän hävetti oman ikäluokan puolesta.

Vaalitentin pohjaksi käytiin läpi erään vaalikoneen kysymyksiä ja tilaisuutta pidettiin yleisökysymysten avulla mielenkiintoisena. Paikallaolleesta porukasta kertoi paljon se, että esitettiin kymmeniä kysymyksiä eriteltyjen vammaisryhmien asemasta. Eivätkö vaalit tai politiikka oikeasti enää kiinnosta, kuin erilaisia vammaisryhmiä? Tulee sitten tulevaisuudessa aika mielenkiintoista vaalimainontaa, kun ne tehdään kohderyhmiä ajatellen.

Itse kysyin verohelpotuksista, valtion velasta, kartellisakoista ja tekijänoikeuslaista. Sain vain pari kohtuullista vastausta. Suurimmalta osalta sain vastauksen alkuun lauseen: "kyseiseen asiaan en ole paremmin perehtynyt". Luulisi että poliittiset asiat kiinnostavat jos Arkadianmäelle halajaa. Kysymykseni olivat kuitenkin yleisluontoisia ja mielipidehakuisia. NATOsta en edes viitsinyt kysyä, ei ollut aikaa jaarittelun kuuntelemiseen.

Vihreiden edustaja oli ainut hyvin valmistautunut ja asiallinen. Hänen argumentoinnissaan ei ollut aukkoja ja hän oli aidosti asioidensa kannalla, pisteet siitä. Kokoomuksen edustaja vastasi mitä tahansa pitääkseen porukan tyytyväisenä. Miinus siitä.

Mielenkiintoa piti yllä Keskustan edustajan luomat jännitteet muita paitsi demarien edustajaa kohtaan. Toisaalta Perussuomalaisten edustaja saattoi hänet naurunalaiseksi, isot pisteet siitä. Vasemmistoliiton edustaja ei voinut olla mainitsematta kolmikantaa ja ay-liikettä mihin tahansa vastatessaan. Kristillisdemokraattien edustaja oli takakireä umpikonservatiivi, kenellä ei ollut elämästä hajua. Ihan sama, ei se eduskuntaan pääse, njähnjäh. Demari oli demari ja vaihtoi vaalikoneeseen vastaamiaan asioita yleisön reaktion mukaan, ei taida myöskään päästä.

Menkää hyvät ihmiset näihin vaalitentteihin. Parempaa viihdettä ei edes SexTVltä tule. Pääsette pätemään ja nöyryyttämään. Älkää valittako, ettei nuoria kuunnella, kun ette pakota näitä mulkkuja kuuntelemaan.

-Teemu Sikari - vihaisena ja vaarallisena

Ei kommentteja: